Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sıkça Sorulan Sorular

GENEL

  • Bakanlığımızda kadrolu personel olarak diğer unvanlarda görev yapmakta iken hukuk fakültesi mezunu olup avukatlık ruhsatnamesine sahip biri avukatlık kadrolarına atanabilir mi?

    12/10/2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliği hükümleri kapsamında Bakanlığımızca yapılacak unvan değikliği sınavında başarılı olanlar avukatlık hizmetleri sınıfına atanabilmektedir.

  • Yurt dışında öğrenim gören öğrencilere açılan tazminat davalarına ilişkin sulh başvurusu hangi birime yapılmalıdır?

    Yurt dışında öğrenim gören öğrencilere mahsus açılan tazminat davalarında sulh başvurusu, Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğüne şahsen yapılmalıdır.

  • Yurt dışında öğrenim gören öğrencilere mahsus açılan tazminat davalarında sulh yoluna gidilebilir mi?

    Yurt dışında öğrenim gören öğrencilere mahsus açılan tazminat davalarında, dava öncesinde veya dava neticesini beklemeksizin yeniden yapılandırma anlaşması veya tazminat ödemesi yapıldıktan sonra da sulh yoluna gidilebilir.

  • Millî Eğitim Bakanlığının Merkez ve Taşra teşkilatı bünyesinde işçi statüsünde çalışanlar, adli yargı kapsamındaki alacak davalarına mahsus ödemeler için hangi birime başvurmalıdır?

    Alacak davalarına mahsus ödeme başvurusu, davaya taraf olan okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu İl Millî Eğitim Müdürlüğüne yazılı olarak ve şahsen yapılmalıdır.

  • Tazminat davaları sonucunda hükmedilen tazminat ne zaman ödenir?

    Tazminat, ilgili mahkeme kararının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenir.

  • Tazminat davaları sonucunda davacılar lehine hükmedilen tazminat hangi birimler tarafından ödenir?

    Tazminat, dava konusu işlemi tesis eden birimlere iletilen mahkeme kararına istinaden ilgili birimler tarafından veya ilgili birimlerin yönlendireceği valilikler tarafından ödenmektedir.

  • Vekâlet ücretinin iadesi talebine mahsus başvuru nasıl yapılmalıdır?

    Vekâlet ücretinin iadesi talebine mahsus başvuru, vekâlet ücretinin iade edileceği ilgilinin adı soyadı, T.C. kimlik numarası ile banka hesap numarası bilgilerini içeren dilekçeyle yapılmalıdır. Kararın bir örneğinin de eklendiği dilekçe, şahsen iletilebileceği gibi posta yoluyla da gönderilebilir.

  • Vekâlet ücretinin iadesi talebi hangi birime iletilmelidir?

    Vekâlet ücretinin iadesi için merkezde Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ve illerde ise Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün İl Millî Eğitim Müdürlüklerince takip edilen dosyalara ilişkin tüm bilgi ve belgelere erişim imkânı bulunmadığından İl Millî Eğitim Müdürlüklerinin hukuk birimine başvurulmalıdır.

  • İlgili mahkeme tarafından verilen ret kararının, davanın ileri aşamalarında davacı veya davalı lehine değişmesi hâlinde ret kararına istinaden daha önce ödenen vekâlet ücreti iade edilir mi?

    İlgili mahkeme tarafından verilen ret kararı gereğince davacı veya davalı tarafından ödenen vekâlet ücreti; davanın, kanun yollarına başvurulmak suretiyle üst mahkemece kararının bozulması hâlinde davacı veya davalının başvurusu üzerine vekâlet ücreti iade edilir.

  • Vekâlet ücretini taksitlendirebilmek için nereye başvurulmalıdır?

    Vekâlet ücretini taksitlendirebilmek için Merkezde Genel Müdürlüğün ve illerde valiliklerin hukuk birimine başvurulmalıdır.

  • Vekâlet ücreti taksitlendirilebilir mi?

    Vekâlet ücreti 4 taksite kadar taksitlendirilebilir.

  • Vekâlet ücreti ve yargılama gideri nereye ve nasıl yatırılmalıdır?

    İdare lehine hükmedilen vekâlet ücreti, aşağıda belirtilen hesap numarasına (valilik birimince veya doğrudan avukatlar tarafından yapılan tebligatta belirtilen hesap numarasına) yatırılmalıdır. Vekâlet ücreti ödemesinde “Açıklama” kısmına, ödemenin yapıldığı mahkemenin adı, esas ve karar numarası belirtilmelidir. 

    Yargılama gideri ise “Açıklama” kısmına ödemenin yapıldığı mahkemenin adı, esas ve karar numarası belirtilerek illerde Defterdarlıklara ve ilçelerde Mal Müdürlüklerine, hazineye gelir kaydedilmek üzere ödenir.

    Vekâlet ücreti ve yargılama gideri ödemelerine ilişkin dekontlar merkezde Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, illerde ise valiliklerin hukuk birimlerine mutlak surette gönderilmelidir.

    ALICI BANKA

     T.C. Merkez Bankası

    ALICI IBAN

     TR02 0000 1001 0000 0350 1540 35

    ALICI ADI SOYADI

    MEB Merkez Saymanlık Müdürlüğü

    AÇIKLAMA

    (Mahkeme Adı, Esas ve Karar No Yazılmalıdır)

  • Mahkemelerce verilen iptal kararları hangi birimler tarafından uygulanmaktadır?

    İptal kararları, dava konusu işlemi tesis eden birimlerce uygulanmaktadır.

Milli Müdafaa Caddesi No 6 06440 5. 6. 7. ve 8. katlar Kızılay /ANKARA - (0 312) 413 42 31 / (0 312) 413 42 32

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.